alfa zena

5 načina da se pomirite s osjećajem majčinske krivice i da zapravo date prioritet brizi o sebi

Kao stručnjaci za zdravlje majki, klijenti svake grupe se gotovo u potpunosti sastoje od žena koje imaju ulogu majke, i možemo vam reći da se efekti brige o sebi – ili njenog nedostatka – pojavljuju u skoro svakoj sesiji ili grupi mama koja se vodi. Tako malo nas postavlja sebi prioritete do te mjere da smo zaboravili ko smo bili prije nego što smo djecu imali, kako je uopće imati prioritete i kakav je osjećaj ulagati u same sebe. A kada uspijemo da odvojimo vrijeme za sebe, majčinska krivica nastupa ubrzo nakon tog.

Ono s čim se klijentice najviše bore je kako stvoriti nove sisteme ili način razmišljanja, koji stvaraju realnu i održivu promjenu, tako da se ne vraćaju samozanemarivanju.

Naravno, briga o samima sebi nije rješenje za naša društvena pitanja – ona koja nemaju prioritet majčinstva. Ali upravo to brigu o sebi čini još važnijom u datom trenutku. Uredu je ponekad biti sebičan. Uredu je reći NE nečemu drugom da biste sami sebi mogli reći DA.

Također želimo da priznamo da ništa ne može biti više frustrirajuće od čitanja liste savjeta za brigu o sebi koji se oslanjaju na beskrajno vrijeme i silnu energiju za izvršavanje – posebno zato što su to resursi koje mnoge mame nemaju.

Ali zdravlje majki je ustvari u određivanju prioriteta i pronalaženju prostora za vas, tako da zapravo možete uživati ​​u životu za koji naporno radite, čak i sa svim izazovima koje roditeljstvo nosi.

Evo realnih strategija i savjeta za brigu o sebi koje preporučujemo majkama za stvaranje većeg i boljeg kvaliteta života, čak i kad su zahtjevi posla i porodice sveobuhvatni i kad krivnja preovladava.

1. Pomirite se s majčinskom krivicom

Mnoge mame kažu da odbijaju da izdvoje vijeme za sebe, jer se automatski osjećaju krivima što nisu sa svojom porodicom.

Moj savjet je da vježbate rješavanje te krivice tako da se ne iznenadite kad se pojavi. Na neki način, postizanje mira i prihvatanje tih osjećaja će smanjiti njihovo djelovanje.

Pretvarajte se da pozdravljate krivicu na način kako biste pozdravili neprijatelje i susjede koje ne volite, na ulaznim vratima – a zatim ih odmah ispratite. Vremenom ćete, nadamo se, smanjiti osjećaj krivice, kad počnete da uviđate prednosti vremena i energije koju ulažete u sebe.

2. Prikupite podatke o sebi

Ne postoji jednostavniji način da isplanirate kako da imate dobru sedmicu, nego da shvatite šta vam je potrebno da biste ostvarili taj svoj cilj.

Kad započnete narednih sedam dana, počnite da vodite evidenciju o tome šta vama čini dobar dan i dobru sedmicu. Potražite aktuelna dešavanja u područjima koja su najvažnija za vaš lični smiraj.

Evo nekoliko primjera na šta se trebate fokusirati:

Spavanje: Kako izgleda san u sedmici u kojoj se osjećate odlično? Kako možete namjerno stvoriti navike koje promovišu dobar san?

Stres: Šta vam donosi stres i kako možete planirati unaprijed da smanjite što je moguće više stresa?

Upravljanje vremenom: Koje su neke od vaših najboljih praksi u pogledu vremena? Možda je to nešto poput spremanja radne torbe prethodne noći ili spremanja odjeće za vašu djecu. 

Porodično/partnersko vrijeme: Koje su najbolje prilike za povezivanje s porodicom ili partnerom tokom radne sedmice? Možda smatrate da ste u idealnoj sedmici svi zajedno kod kuće za barem dvije večere za stolom. Postoje li male promjene koje možete napraviti u svom rasporedu koje rezultiraju značajnim emocionalnim prednostima?

3. Vizualizirajte trenutke brige o sebi

Ne podcjenjujte snagu provođenja trenutaka sa sobom. Kad imate tešku sedmicu ili dan, pokušajte vizualizirati realističan i opipljiv način na koji se možete ponašati sljedećih dana. Možda imate stresno jutro; pokušajte zatvoriti oči i zamisliti trenutak kad uspavljujete svoju djecu. Kako ćete se pobrinuti za sebe? Dugim kupanjem? Popili ste šolju kafe?  Slikanjem? Šta god da je, obavezno odradite.

4. Investirajte u sebe

Roditeljstvo uzima ogromnu finansijsku odgovornost. Vrlo je lahko opravdati smanjenje ulaganja u svoje zdravlje, ali idalje ste žena u koju vrijedi ulagati.

Pripremite se ako se radi o ulaganju koje će dati energiju i dugoročno koristiti vašem zdravlju i sreći, kao što je sat vježbanja, noćni izlazak ili terapijska sesija – zapamtite da vi vodite brigu o sebi za svoju djecu. Vaše zdravlje i sreća važniji su nego ikad.

5. Izađite sami sa sobom

Možda postoji pouzdan prijatelj ili rođak koji je ponudio da odvede vašu djecu na nekoliko sati, ali vi nikad da to prihvatite. Ili ste možda imali plaćeno odsustvo s posla, kojem ste se opirali.

Tvoja domaća zadaća je? Da prihvatite ponudu svojih prijatelja ili da iskoristite taj odmor, 

isplanirajte sastanak sa sobom za to vrijeme. To može biti ručak vani, ili dugo lijenčarenje uz dobru knjigu, ili čak lagana šetnja u susjedstvu uz vašu omiljenu playlistu.

Šta god da je, nemojte se bojati prihvatiti tuđu podršku, kako biste se osjećali prisutnije u svom životu – ali i sa svojom djecom, a i na poslu.

Zapamtite, kako provodimo svoje vrijeme tako provodimo i svoj život. Svako malo poboljšanje vaše sedmice, rezultira poboljšanjem kvaliteta života koji 100% zaslužujete. 

Ne plašite se da date prednost svojoj sreći, svi će voljeti prednosti zdravijeg i sretnijeg vas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *