Ranjena ženstvena energija : 5 znakova da potiskujete svoju unutrašnju divu

Pošto čitate ovaj članak, vjerovatno ste upoznati s pojmom ženstvene energije. Ali šta znači ranjena ženstvena energija? Došlo je vrijeme da saznamo.

Svi mi znamo da je ženstvena energija emotivna, empatična, ljubazna i suosjećajna – i sve je u prihvatanju intuicije i kreativnosti i prihvatanju njegovanja zdravih i smislenih veza s drugima. 

Ženstvena energija je više o tome kako da budete prisutne u trenutku – da budete slobodne.

Da bi sva bića na zemlji pravilno funkcionisala, potrebna nam je i muška i ženska energija, uravnotežene harmonije. I jedna i druga imaju svoju ranjenu i divnu stranu. Na vama je da ih prilagodite sebi i ustabilizujete.

Ranjeni dio obično dolazi iz  naših najmračnijih dijelova i dovodi do bola i patnje. Jednom kada identificiramo te naše ranjene dijelove i obasjamo ih s malo svjetla, moći ćemo njegovati zdrave odnose, kako sa sobom tako i s drugima.

Kada je naša ženstvena energija blokirana, mi je zapravo potiskujemo i idemo kroz život s našom drugom – muškom energijom. Danas zaista osjećamo da je ispravno da živimo na taj način. Ali ono što stalno zaboravljamo je da će sve ono što je nezdravo tražiti sebi ravnog – i tada počinju prave nevolje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaša ženska energija povrijeđena, a da vi toga vjerovatno niste ni svjesne. Možda ste ranije bili povrijeđeni ili ste prošli kroz neko traumatično iskustvo, pa je skrivanje te ženstvene strane postalo vaš mehanizam za suočavanje i izbjegavanje.

Uobičajeni razlozi iza povrijeđene ženstvene energije

Na osnovu onoga što smo dosad naučili, postoje četiri glavna razloga zašto vaša ženstvena energija može biti blokirana. 

Prva mogućnost je da ste odrasli s majkom ili drugim ženskim uzorom, koji vas je povrijedio i tako poremetio vašu ženstvenu energiju.

Drugo je da ste prošli kroz traumatično iskustvo kao žena i sada želite da taj dio sebe gurnete u stranu. Zbog toga ćete se možda osjećati nesigurno i uplašeno, svaki put kad ta energija pokuša isplivati ​​na površinu.

Sljedeći mogući uzrok je zapravo najčešći – odgajani ste u uvjerenju da je pogrešno izražavati svoja mišljenja i osjećanja, ne skrivajući ih. Svi oko vas su vas učili da je bolje imati muške osobine i kako te takve treba nagraditi, za razliku od ženskih osobina koje treba prešutjeti i ne ispoljavati.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, tokom svog života ste možda preuzeli mnoge muške uloge i kao rezultat toga, zaboravili ste kakav je osjećaj biti svoje najženstvenije JA. Vjerovatno ste se brinuli o drugima, izdržavali svoju porodicu, ili ste čak u određenom trenutku osjećali da se morate boriti da biste preživjeli.

Najvažniji dio je početi prepoznavati svaku okolnost ili prošlu traumu koja je izazvala to što danas imate povrijeđenu ženstvenu energiju, a zatim raditi na svakoj od tih trauma, kako bi se pravilno izliječilo. 

U sljedećem dijelu ćemo proći kroz neke znakove koji nam govore da ste ponekad izvan ravnoteže.

5 znakova povrijeđene ženstvene energije

Sada kada smo pokrili osnove, vrijeme je da prepoznamo znakove povrijeđene ženstvene energije. Naravno, postoji mnogo više znakova da sami sebe sputavate, ali u ovom članku ćemo otkriti one najočiglednije.

1. Tražite prihvatanje od strane drugih

Da li se često osjećate kao da niste dovoljno dobri? Da li stalno tražite validaciju od drugihh? Pokušavate da dobijete odobrenje drugih ljudi, a ne radite stvari koje prvenstveno vas čine sretnima, jer mislite da bi vas mama/tata/dečko/prijatelji zbog toga kritikovali.

Također, ako provodite mnogo vremena ispunjavajući tuđe potrebe, a ne svoje, to znači da je vaša ženska energija povrijeđena.

2. Muškarce privlačite povrijeđenom muškom energijom

Uredu je, odvojite malo vremena da se povučete i iskreno izanalizirate vama važne muškarce u životu. Da li su prisutni u vašem životu, da li su pažljivi i brižni? Ili zanemaruju vaše potrebe, kontrolišu i ne uzvraćaju vaša osjećanja?

Ako je ovo drugo tačno, barem ste djelimično svjesni da izlazite s pogrešnim tipom, to znači da ste blokirali svoju ženstvenu energiju. Spremite se da radite na sebi, i riješite se tog otpada, djevojčice.

3. Stidite se

Da li se osjećate krivima, kada dajete prioritet svojim potrebama? Plašite li se muške pažnje i općenito tog što fokus na vama nosi? Niste zadovoljni kako vaše tijelo izgleda? Naprimjer, mislite li da ne biste trebali nositi haljine?

Vrijeme je da počnete više voljeti sebe i da hodate okolo sa samopouzdanjem. Prelijepa si i imaš toliko toga da ponudiš!

4. Skloni ste izgaranju

Da li ste konstantno umorni, ali u isto vrijeme smatrate da niste uradili dovoljno? Vjerovatno se osjećate ispijeno i iscrpljeno, ali nastavljate da gurate dalje.

Ovo je jasan znak da je vaša muška energija preuzela vodstvo i da će vas odvesti do sagorijevanja, ukoliko ne učinite nešto po tom pitanju uskoro. Međutim, kad ste već tu, vrijeme je da promijenite neke stvari, zar se ne slažete?

5. Mrzite da ste zavisni

Jeste li vi ona snažna, neovisna žena kojoj nije potreban muškarac da bi ispunila teške zadatke? Mrzite da zavisite od drugih, pa odbijate svaku pruženu pomoć. Nikad zapravo niste tražili nekog da vam pomogne u nečemu, jer biste to radije uradili sami, čak i ako ćete se napatiti.

Žao nam je što smo prenosioci loših vijesti, ali to znači da je vašoj ženskoj energiji potrebno izlječenje i da morate što prije postići stabilnost i dovesti se u red.

Ako ste otkrili da zapravo nosite ranjenu ženstvenu energiju, ne brinite. Nema čega da se sramite, jer ste rijetko kad vi tome krivi. S druge strane, dobra stvar je što ste sami odgovorni za svoje izlječenje.

Vrijeme je da budete sigurni u svoje tijelo i da bez stida srčano govorite. Budite prizemni, ljubazni i snažni. Volite, podržavajte i brinite se za druge, ali sebe stavite na prvo mjesto. Budite autentični i ranjivi i tražite pomoć kad vam je potrebna.

Identifikujte šta blokira vašu ženstvenu energiju i zagrlite tu unutrašnju divu, koju ste dosad skrivali!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *