alfa zena

3 lekcije koje sam naučila odgajajući blizance

Skoro godinu dana sam imala zadovoljstvo da vidim iznenađene izraze lica ljudi, kad im  kažem da sam majka sedmero dece, uključujući tri para blizanaca. Uživam u ovim trenucima jer je meni i mom mužu trebalo 17 burnih godina snalaženja u neplodnosti, putem međunarodnog usvajanja, vantjelesne oplodnje, gubitka trudnoće i surogat majčinstva da stvorimo našu porodicu. Nakon što smo naše drugi par blizanaca dočekali kući putem surogat majčinstva, osjetila sam da se nalazim u haosu. Kako bih se izborila sa stresom, ušla sam u svijet meditacije, te zaslužila i certifikat za podučavanje drugih. Pomogla sam hiljadama roditelja, u situaciji snalaženja u izazovima s neplodnosti, trudnoće i roditeljstva kroz svoje časove, sesije i knjige. 

Tokom provedenog vremena kao majka više djece, svoju stručnost u svjesnosti koristila sam da riješim mnoga pitanja koja dolaze s podizanjem mnogo djece.

U nastavku su tri naučene lekcije, svih vremena, ove majke :

Lekcija 1: Promijenite svoj način razmišljanja

S tri grupe blizanaca u različitim starosnim dobima – bebe, 6-godišnjaci i 13-godišnjaci – moramo stalno da mijenjamo naš način razmišljanja i pristup u interakciji s djecom, kako bismo mogli da budemo u potpunosti prisutni u njihovom odrastanju.

Potrebe tinejdžera se uveliko razlikuju od potreba bebe, tako da bez obzira na koga se fokusiramo u tom trenutku, pokušajte da iskoristite ovu 

3P strategiju svjesnosti: Pauza, Proces i Prisutnost.

A to izgleda ovako:

Pauza– Duboko udahnite da biste prešli iz stanja preopterećenosti, stresa ili samo zauzetosti u mirnije stanje.

Proces – Iz ovog mirnijeg i jasnijeg stanja uma, sad možete obraditi svoju situaciju i procijeniti šta trebate učiniti.

Prisutnost – Kad vrijeme provodite sa svojim djetetom, dajte sve od sebe da ostanete prisutni kako bi se vaše dijete moglo osjećati viđeno, saslušano i podržano. Opet, strategija svjesnosti poput meditiranja može vam dati mali podsticaj da budete bolji. Pokušajte da razmišljate ovako: “Prisutan sam za svoje dijete.”

Bilo da imate jedan par blizanaca ili više djece različitog uzrasta, možete primijeniti ovaj 3P princip svjesnosti na način na koji pristupate svojoj djeci, tako da poštujete njihove jedinstvene potrebe.

Lekcija 2: Kvalitet nad kvantitetom

Biti pažljiv roditelj predstavlja neizvjesnu ravnotežu,  kad ste također posvećeni vlastitoj dobrobiti.

Iznova smo naučili da su mali trenuci istinske prisutnosti s djetetom, korisniji za obje strane od nekoliko sati rastresenog vremena koje mogu uključivati ​​multitasking, tačnije više radnji odjednom.

Ako je izazovno pronaći vrijeme s djetetom dok žonglirate s pripremama obroka, odgovarate na e-mail poštu, pospremate kuću ili bilo koje druge nevjerovatne stvari koje radite kao roditelj, pokušajte zakazati pauzu od 10-15 minuta nedirnutog i kvalitetnog vremena sa svojim dijetetom. Saznanje da ste u ostatku dana odvojili vrijeme za druge obaveze reducira pritisak i stres zbog vremena koje posvećujete samo svom djetetu.

Lekcija 3: Organizacija je ključna

Organizacija je svojstvena majčinoj prirodi i pomogla je da se vodi domaćinstvo djece s raznim aktivnostima, interesovanjima i obavezama.

Koristite online kalendar koji je vidljiv svima u porodici, kako bi pomogao da svi ostanu odgovorni, pri obavljanju svojih obaveza .

Ako se organizacija pokaže izazovno, pokušajte promijeniti svoju perspektivu ili pristup planiranju. Možda će stvaranje vizuelnog zidnog kalendara s ukrasima, poput naljepnica i tako učinite to zabavnijim i privlačnijim. Ukoliko ste zainteresovani za tehnologiju, pokušajte koristiti glasovne poruke ili druge pametne uređaje za snimanje stvari koje trebate zakazati za svoju porodicu.

Možete se pripremiti za uspjeh tako što ćete organizovati i planirati što je moguće veći dio porodičnog rasporeda, što vam onda omogućava da imate one dragocjene trenutke prisutnosti koje ćete vi i vaša djeca cijeniti vaš čitav život.

Usput, ako počnete da se osjećate preopterećeni ili pod stresom zbog vašeg roditeljstva – bilo da imate jedno dijete ili više, sjetite se 3P-a: Pauza, Proces i Prisutnost.

Na taj način ćete imati moć planiranja i prisutnosti na svojoj strani, mame.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *